En vildt provokerende præst

For 500 år siden hængte en provokerende præst en protestplakat op på en kirkedør. På plakaten anklagede han kirken for at snyde folk og franarre dem deres penge. 

For 500 år siden bestemte kirken stort set alting. Hvordan man skulle leve sammen som mand og kone, hvordan man skulle opdrage sine børn, og hvordan man skulle sige sit fadervor. Kirken havde magt over stort set alting, og det var ikke ufarligt at sige den imod.

Så da en ung præst en dag hængte en protestplakat op på en kirkedør og beskyldte kirken for at snyde folk, var det noget af det mest provokerende, man overhovedet kunne forestille sig. Så provokerende at han blev eftersøgt og var nødt til at gemme sig for ikke at blive fængslet. 

Den provokerende præst hed Luther, og han mente at kirken brugte folks frygt for Gud til at tjene penge.

Køb et gavekort og undgå skærsilden

I 1500-tallet troede man på skærsilden. Skærsilden var et sted, man kom hen, når man døde, og hvor man skulle tilbringe mange år i smerte og rædsel, inden man kunne komme i himlen. Man skulle nemlig renses for alle de forkerte og syndige ting, man havde gjort i løbet af sit liv.

Og det havde kirken fundet ud af, at den kunne tjene penge på.

"Hvis du har gjort noget forkert, så vil du blive straffet for det i skærsilden, når du dør. Men hvis du betaler penge til os, så kan vi sørge for, at du ikke bliver straffet lige så hårdt". Det var budskabet fra kirken i starten af 1500-tallet. Så den solgte en slags gavekort – såkaldte afladsbreve – til folk, der frygtede deres tid i skærsilden. Ved at købe et afladsbrev fra kirken fik man kirkens ord for, at ens tid i skærsilden ville blive kortere. 

Men det var simpelthen at snyde folk, mente Luther, der selv var stærkt troende og havde læst til præst. Han var ikke sikker på, at skærsilden overhovedet fandtes. Og hvis den gjorde, så mente han i hvert fald ikke, at kirkens folk kunne afgøre, hvor længe man skulle være i skærsilden. Det kunne kun Gud bestemme. Derfor mente Luther, at afladsbrevene skulle afskaffes.  

Hans tanker om, hvordan kirken burde være, bredte sig blandt folk og kom til at ændre både kirken og samfundet på en lang række områder. 

Hvad ændrede Luther?

Hvad var det egentlig for nogle forandringer, der skete med reformationen?

Læs mere

Reformationen

At reformere betyder 'at ændre', og reformationen er en betegnelse for en længere proces i 1500-tallet, der kom til at ændre både kirken og samfundet og endte med, at den kristne tro blev opdelt i to retninger: Katolicisme og protestantisme.

Læs mere

Debatspørgsmål

1) Hvad er det mest provokerende I kunne forestille jer, at man kunne gøre i dag?

2) Nævn nogle eksempler på mennesker, der i dag må leve i skjul for ikke at blive fængslet, men som har stor opbakning i befolkningen?

Kilder: ‘Reformationen’ af René Bank Larsen, ‘Reformationen – Martin Luther og Katharina von Bora’ af Hjørdi Winther Christensen ‘Reformationen’ af Carsten Bo Mortensen, ‘Martin Luther’ af Sara Brandhøj Sørensen, ‘Anne og Jørgen og reformationen’ af Pia Sigmund.