I middelalderen havde både mænd og kvinder mulighed for at vælge et liv i kloster. Men efter reformationen blev klosterlivet afskaffet i Danmark. I stedet anså man det at leve i en familie med mand, kone og børn som den rigtige måde at leve på. Ifølge Luther ønskede Gud nemlig, at man skulle leve i et ægteskab.
Ifølge Luther var mand og kvinde principielt set lige i forhold til Gud og det arbejde de udførte henholdsvis ude og i hjemmet var lige meget værd. De blev også begge to opfattet som syndige, ligesom Adam og Eva havde været. Begge skulle gå i kirke og kende Guds ord i Bibelen.
Kirken hjalp til med at regulere og beskytte ægteskabet. Både mand og kvinde blev straffet for utroskab, og ingen kunne tvinges ind i et ægteskab.
Men selvom mand og kvinde principielt set var lige i forhold til Gud, var der langt fra tale om ligestilling mellem kønnene, sådan som vi forstår ligestilling i dag. Manden var hjemmets overhoved, og det var ham, der bestemte i hjemmet. F.eks. havde kvinden ikke ret til at sige nej til sex i ægteskabet. Ægteskabelig sex var nemlig en ret, som manden havde.
Opfattelsen af, hvad der karakteriserer en mand og en kvinde var også anderledes end i dag. Ifølge Luther var der forskel på mænd og kvinders natur. Hvor manden var den fornuftsprægede, var kvinden den mere følelsladede.
Ægteskabet var en praktisk ramme
Ægteskabet spillede en stor rolle for Luther. Ud over at ægteskabet var ønsket af Gud, var det også en praktisk ramme om familielivet. Det var her, man fik børn og opdrog dem i den kristne tro.
Alle var afhængige af hinanden i familien, så hvis en ægtefælle døde, giftede enken eller enkemanden sig som regel hurtigt igen. Og dem, der ikke blev gift, arbejdede typisk som tjenestefolk, for enlige blev opfattet som en trussel mod stabiliteten i samfundet.
Skilsmisser var sjældne
Selvom det på reformationstiden var muligt at få skilsmisse, skete det sjældent. Man anerkendte kun skilsmisse ad bestemte grunde som f.eks. utroskab, fængselsstraf eller trusler og vold mod den anden ægtefælle. Et ægteskab, som ikke opfyldte sit formål, burde ikke opretholdes, mente Luther.